Klant aan het woord: interviews Bibliotheek Rivierenland

Gaby Lafeber

anita-verdonk-consultancy_klanten-specifieke-klanten-gaby(directeur-bestuurder Bibliotheek Rivierenland)
Direct betrokken bij diverse teamsessies en Project Start-ups, indirect betrokken bij alle andere opgaven.

Wat vind je mijn grootste toegevoegde waarde voor jouw organisatie?
“We zijn nu veel bewuster van onze eigen kwaliteiten en valkuilen en we vinden het normaler worden dat we het ook met elkaar hierover kunnen hebben in plaats van alleen over de inhoud. Daar ben ik hartstikke blij mee. We kijken veel meer naar ons eigen aandeel in een ontstane situatie. En natuurlijk moeten we dit onderhouden, maar we hebben echt een stap hierin gemaakt.
Ik merk ook de deskundigheidsbevordering op het gebied van projectmanagement. Daar ben ik ook blij mee.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Er komt een brok positieve energie binnen. Dat vind ik heel plezierig.
Je kijkt heel erg goed naar mensen en spiegelt ze op een respectvolle zeer heldere manier. Soms zie ik mensen op slot schieten als ze in de spiegel moeten kijken en het is knap hoe je onze mensen hebt geopend en bereid hebt gekregen om te luisteren en te vertellen. Wat ik vaak terug hoorde van mijn mensen is: ik heb veel meer verteld en laten zien dan ik van plan was!

Wat ik erg plezierig vond was je professionaliteit, je integriteit en vasthoudendheid. Je staat achter je waarden en mening. Bijvoorbeeld die keer dat je vond dat ik erbij moest zijn… Ik had er geen zin in, je bleef vasthoudend daarin en hebt me weten te overtuigen. Achteraf was ik daar heel blij mee. Ze heeft gelijk, dacht ik… En die tegendruk heb ik echt nodig, ik kan soms doordrammen. Je gaat het wel aan in wat er gedaan of gezegd moet worden.

Je bent zelfstandig en afgestemd te werk gegaan. Dus ik kon het loslaten. En je hebt echt zorg voor de organisatie en onze mensen. Dat is voelbaar. Je stapt helemaal in en blijft niet aan de zijlijn staan. Ook zo’n tip voor de invulling van een ontstane vacature. Je leeft met ons mee en je kent onze club in de volle breedte en benut die kennis ook. Je verbindt zaken of dat nu gaat over cultuur, onze organisatiestructuur, de manier waarop we met projecten omgaan, of de groei van onze mensen. Je geeft je bevindingen daarop terug.”

Heb je nog een tip voor me of iets wat ik niet mag vergeten?
“Je hebt veel energie en bent soms overweldigend als ik erg moe ben of mijn hoofd te vol zit. Als ik dan even op adem kan komen is dat wel lekker. Dit hoef je van mij niet op te schrijven hoor…  Maar goed, ik herken dat enthousiasme en die neiging ook wel bij mezelf.”

Zo, daar ben ik blij mee… Zou je een Linked-in endorsement willen plaatsen?
“Ze mogen me allemaal bellen als referentie. ’s Avonds wil ik echt niet meer achter de computer zitten.”

Willy Blom

anita-verdonk-consultancy_klanten-specifieke-klanten-willy(MT-lid, portefeuille projecten en programma’s, sinds november 2015 ook portefeuille primaire proces)
Direct betrokken bij intervisies project gerelateerde vraagstukken, coaching on the job projectmanagement (opdrachtgeverschap).

Wat vind je de grootste toegevoegde waarde van mij voor jullie organisatie?
“Dat projectmatig creëren zit in je genen. Je hebt ons echt geholpen om het te laten landen bij mijn projectleiders. Je hebt ons goed bij de les gehouden.
Je hebt naast deze projectmanagementblik ook een bedrijfskundige, organisatorische blik. En je schakelt daarin makkelijk en denkt daarin met ons echt mee.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Je zei, toen je je voorstelde, onder andere dat je van oorsprong een ‘bouwvrouw’ bent. Ik zie dat terug in het feit dat je echt bij het fundament begint als dat nodig is en dan pas gaat stapelen. Je gaat niet zomaar een dakkapelletje plaatsen. Je investering moet renderen en zin hebben.
Je bent er echt op uit om jezelf overbodig te maken. En dat is plezierig.
Je houdt ons goed bij de les, in de intervisies bijvoorbeeld waar je scherp bent op de werkelijke vraagstelling en zuivere interventies. Je wilt anderen echt helpen.
En ook in de rollenspellen van de leiderschapstraining. Dat blijft me ook bij. Ik heb lol gehad en er ook echt in geleerd, zowel van de theorie als de oefeningen.

Je bent een warm en attent mens, met van die glimmende ogen en een frisse blijmoedige, onbevangen blik. Je straalt iets uit van: ik ga jullie helpen, het komt wel goed. Dat stelt mij wel gerust moet ik zeggen.

Oh ja, en wat ik ook erg plezierig vond is dat je niet een type bent die druk uitoefent om maar een opdracht binnen te halen. Maar het echt kan accepteren als we een andere keuze maken. Ik heb ze wel eens anders meegemaakt… Zo’n voet tussen de deur die maar niet weg wil.”

Als ik straks bij jullie weg ben… wat blijft er van mijn interventies merkbaar?
“Dat we eerst naar onszelf kijken en ons eigen aandeel in de ontstane situatie, dat we de situatie eerst analyseren, dat we scherper zijn op onze projectopdrachten en de oorzaken van problemen in projecten. Hoe gaan we het oplossen, wie hebben we nodig, wat hebben we zelf te doen? Dat soort vragen komen veel eerder boven.”

Wat mag ik zeker niet vergeten, of heb je een tip voor mij?
“Blijf vooral jezelf. Dat onbevangene, dat blijmoedige, dat frisse.”

Erica de Winter

anita-verdonk-consultancy_klanten-specifieke-klanten-erica(MT-lid met als hoofdportefeuille teamleiders/primaire proces)
Betrokken bij teamsessies, een deel van de leiderschapsvaardigheden trainingen en enkele Project Start-ups.

Wat is je van mijn interventies/aanwezigheid bij jullie het meest bijgebleven?
“Er gebeurt altijd wat, je ben een katalysator. En je verleidt tot openheid in het gesprek. Bijvoorbeeld een collega MT-lid wat dan zegt: ik heb meer gezegd dan ik van plan was te zeggen. Dat vind ik een patroon dat hoort bij jouw aanwezigheid. Mensen worden wakker, je enthousiasmeert ze.
Ik heb gezien hoeveel je iedere keer uit zo’n team- of Project Start-up-sessie haalt en ook hoe gedegen je het voorbereidt, mij daarin meenam. Daar heb ik veel aan gehad en zo’n voorbereiding is cruciaal als je de sessies wil laten slagen.
Je vat zeer treffend en kernachtig het verhaal van anderen in je eigen woorden samen, zodat degene die het verhaal inbracht ook weer zijn boodschap op een andere manier en veelal ook aangescherpt terug hoort.”

Op mijn vraag: vond je dat manipulatief?
“Nee, zeer zeker niet, je dringt door tot de essentie, dat is echt wat anders.”

Wat heb je gemerkt van mijn interventies in je team waaraan je leiding geeft?
“Mijn teamleiders zijn echt gegroeid, meer dan ik had verwacht. En ook de onderlinge verhoudingen zijn verbeterd. Het is echt een stuk werkbaarder geworden.
Ze hebben zichzelf én de ander beter leren kennen en zijn opener gaan communiceren. Daar hebben ze veel aan gehad. Ook het oefenen met ‘de lastige gesprekken’ heeft ze veel gebracht. En ja, ze vonden het ook een behoorlijk pittig traject.”

Waar heb je zelf het meeste aan gehad?
“Ik heb heel veel gehad aan het zien dat ik in de waan van de dag leefde. Nu neem ik meer rust om te focussen. Ik ben me daarnaast meer bewust geworden van mijn kwaliteiten en valkuilen. Ik heb je ook een Project Start-up zien begeleiden: daar heb ik ook heel veel aan gehad. Weer je voorbereiding en je schuwt de professionele scherpte niet, ondanks veel power aan de andere kant van de tafel.”

Hoe zie je mij als professional en als mens?
“Als professional zie ik je als iemand die voor zichzelf de lat hoog legt en pas tevreden is als er daadwerkelijk iets verandert. Er is ook bij ons echt iets veranderd. Het is een goed proces geweest, dat meer groei heeft opgeleverd dan ik had verwacht.
Als mens ben je intensief en voluit, je hebt het creatieve maar ook het gestructureerde/analytische in je. En dat intensieve betekent dat iedereen vol aan de bak gaat, achterover leunen/mager inzetten is er echt niet bij… Dat is soms slikken en wennen, ook als je gecommitteerd bent op je eigen groeitraject.”

Heb je nog een tip voor mij, of zijn er dingen die ik niet mag vergeten?
“Realiseer je dat je (respectvol) scherp kunt zijn, ook al heeft men er om gevraagd.”

Karin Wegereef

anita-verdonk-consultancy_klanten-specifieke-klanten-karen(Teamleider)
Betrokken bij persoonlijke coaching en teambegeleidingswerk.

Waar zit volgens jou mijn toegevoegde waarde?
“Waar ik je heel kenmerkend in vind is dat je een echte katalysator bent geweest voor mijn groei en voor dat van ons team. Door de vragen die je stelt en de confrontaties die je met respect aangaat en anderen daarin uitnodigt om zich uit te spreken. Ik ben echt gaan nadenken en bewuster gaan handelen.
Je hebt heel goed in de gaten als er iets ‘onderhuids broeit’ en je krijgt het iedere keer weer op tafel. Je krijgt en houdt gesprekken open ondanks hele spannende onderwerpen.
Je hebt er voor gezorgd dat ik mijn leidinggevende baan kan omarmen op die facetten waarop ik had te groeien. Ik heb nu veel meer rust, ben helderder -ook in moeilijke boodschappen- en zorg veel beter voor mezelf. Ik ben gegroeid in mijn zelfvertrouwen en ben meer trouw aan mezelf, spreek me veel meer uit. Ik kan inmiddels onderscheiden of het over mij gaat, of niet, als iemand onaardig tegen me is.
Het begint zijn vruchten af te werpen, ook binnen het team waar ik leiding aan geef.”

En als je me in een zin zou moeten vangen?
“Anita is een professional met heel veel mensenkennis, die heel goed door heeft wat er echt speelt, boven de situatie kan hangen en vanuit dat overzicht daar op inspeelt.
Oh ja, en zeer creatief, verrassend, duidelijk en behendig in het schakelen tussen zeer verschillende werkvormen afhankelijk van de behoefte.”

Heb je een tip voor me, of zijn er dingen die ik niet mag vergeten?
“Je bent ‘heel veel, heel intens’, zoiets als ‘no escape’. Dat kan overdonderend overkomen in het begin, maar je hebt absoluut impact en die energie hoort ook bij je. Wees je ervan bewust hoe krachtig je kunt doorkomen en als het kan doseer soms.
En ook: ga zo door, dit is waar je goed in bent, je kunt mensen laten bewegen.”

Manon Balfoort

anita-verdonk-consultancy_klanten-specifieke-klanten-manon(Senior adviseur marketing en communicatie)
Betrokken bij persoonlijke coaching, intervisies en Project Start-ups.

Wat zie je als mijn grootste toegevoegde waarde voor de organisatie?
“Je licht ons goed door en gooit functionele knuppeltjes in hoenderhokken waarvan je deep down weet dat ze niet te negeren zijn. Je brengt echt dingen in beweging, die in beweging moeten komen.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Je ziet heel snel de kwaliteiten van mensen, je benoemt ze ook, waardoor mensen zich gewaardeerd (uplifted) voelen en zich ook gemakkelijk openstellen voor wat je hebt te melden.

Je bent vlijmscherp, echt een vakvrouw, je weet waar je het over hebt en je hebt een heldere/klare taal. Je hebt een goede intuïtie en veel mensenkennis, dat raakte me al in het allereerste contact met jou. Je kan met mensen echt de diepte in gaan, je inspireert ze, straalt kwaliteit uit en je creëert veiligheid.

Ik wil echt graag met je werken en naar je luisteren in wat je hebt te vertellen. Er is echt iets bij je te halen. Of dat nu de coaching of de intervisies of de Project Start-ups waren. Dat komt ook door je humor, je scherpte en het vermogen om in eenvoudige bewoordingen de essentie van de zaak te pakken. Je gebruikt geweldige metaforen. Verder heb je een lekker tempo.

Ik heb je ook ervaren als iemand die niet bang is om dingen te benoemen en aan de orde te stellen, je voelt goed aan wat er leeft maar niet gezegd wordt en je krijgt het keer op keer bespreekbaar.

Je bent voor mij veilig in hoe je werkt. Wat ik heel plezierig vond is dat je je eigen waarnemingen en tussentijdse conclusies liet zien en toetste. Dan was je aan het aftasten wat er speelde in onze organisatie of in mijn of andermans casuïstiek.

Je werkt heel transparant en je laat jezelf zien (ook wat er bij jou omgaat). Dit in alle openheid. Ik denk bijvoorbeeld aan het moment dat je voorafgaand aan een intervisie heel even je eigen ongemak met ons deelde omdat je zonder gezichtsmake-up verscheen vanwege een allergische reactie en wel nagellak droeg omdat je had gefilmd.  Al het menselijke mag er zijn, bij anderen en ook bij jezelf. Ook dat maakt dat mensen vertrouwen in je stellen en zich makkelijk openen.”

Heb je een tip voor me? Wat mag ik niet vergeten?
“Er schiet me nu niks te binnen…”

Reacties zijn gesloten.