Tango, leiderschap en samenwerking

Het gedachtegoed over de toepasbaarheid van de Argentijnse tango in het ontwikkelen van leiderschap en onderlinge samenwerking is zelf ontwikkeld. Hierna vind je de hoofdlijnen van dit gedachtegoed. Bekijk ook een artikel uit Managementscoop, mijn artikel uit het blad Insights on Topic over nieuw leiderschap, een flyer over mijn workshops met de Argentijnse tango en een filmpje waarin ik dit gedachtegoed vanuit diverse perspectieven belicht.

Leiderschap en de kwaliteit van samenwerking met anderen is echt te ontwikkelen. Het lijf vervult in mijn ogen daarin een essentiële rol:

  • Als spiegel en diagnose van de impact als leider en samenwerkingspartner
  • Als adviseur voor ontwikkeling op persoonlijk leiderschap
  • Als versneller van die ontwikkeling: het experimenteren met en gevoelsmatig verankeren van nieuw gedrag

Het lijf liegt niet en kent geen gelikte aangeleerde managementtaal waarachter het zo goed schuilen is. Het lijf (en met name het hart) onthoudt juist die dingen waarin je (ooit) bent geraakt en laat je eerste neigingen zien, ook als er geen taal aan te pas komt. Daarmee kun je het voor je laten werken als geheugen en een wijze leermeester die door kleren, hiërarchie en checklistjes heen kijkt. En met antwoorden komt op vragen als: zouden anderen nu geneigd zijn mij met plezier en als vanzelfsprekend te volgen? Of mee samen te werken? En waardoor komt dat dan?

Deze eigenschappen gebruik ik in leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling met behulp van de Argentijnse tango. De Argentijnse tango is bij uitstek een werkvorm waarbij leiden en volgen, contact, afstemming en samenwerking via het lijf centraal staan. Dat komt omdat deze dans geen bedachte choreografie is, maar een improvisatie om samen met plezier gericht te kunnen bewegen. Geen frustraties van het onthouden van danspasjes en dus op tenen staan: Je bent in je pure leiderschap en volgerschap zicht- en voelbaar: voor jezelf en voor anderen. Als dit bewust wordt ingezet in leiderschaps-ontwikkeling of in teamontwikkeling leer je met lol, snelheid en diepe impact. Er blijken steeds weer vele overeenkomsten tussen het gedrag en neigingen op de werkvloer en dat van op dansvloer als het aankomt op leiderschap, volgerschap en samenwerking. Dat is mijn ervaring sinds ik deze werkvorm vanaf 2007 in diverse settingen heb gebruikt. Dit als (bege-)leider, trainer, coach, danspartner en bewoner van mijn eigen lijf…

Reacties zijn gesloten.