Klant aan het woord: interviews met KleurrijkWonen

Mildred Hermsen

Jacqueline Goossnes KleurrijkWonen(MT-lid KleurrijkWonen, portefeuille nieuwbouwontwikkeling, onderhoud en beheer)
Direct betrokken als opdrachtgever van trainingen en coachingstrajecten en als deelnemer bij zowel mijn training Projectmatig Creëren als bij mijn coaching on the job.

Wat vind je mijn grootste toegevoegde waarde voor jouw organisatie of voor jou?
“Ik ben gegroeid en echt steviger geworden als mens. Dat vind ik zo waardevol. Dat had ik zonder je niet gekund. Je hebt me mijn eigen energiebronnen laten ontdekken, mijn kracht en mijn thema’s om aan te werken als het er op aankomt om er als leider te staan als het spannend is. Ik heb daar heel veel aan gehad en nu nog.”

Wat is je het meest bij gebleven van de trainingen?
“Je bent een trainer en coach die niet een standaard verhaaltje afdraait, een dingetje doet. Je wilt echt iemand of een organisatie vooruit helpen en dat is voelbaar.

Je bent heel alert, laat dingen niet op zijn beloop als het niet dienend is aan hetgeen je doet. Bijvoorbeeld die keer dat je binnen de training een collega van ons aansprak op niet constructief gedrag en deze collega, zeer gedecideerd en respectvol, de keuze voorlegde om weg te gaan uit de training of voluit en constructief in te stappen. Dat vond ik wel zo stoer. Ik heb nogal wat trainers bij ons in huis meegemaakt die achteraf klaagden over het gebrek aan inzet van deelnemers, maar het op het moment zelf lieten lopen.
En na 2 jaar herkennen onze mensen je nog steeds, ze weten wie Anita is. Dat is op zich ook bijzonder.”

Wat is je het meest bijgebleven van de coaching on the job-sessies?
“Mijn eigen groei op verschillende vlakken. Ik heb mezelf echt beter leren kennen, ik ben echt gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Je wist mijn thema’s haarfijn en respectvol te benoemen, me te raken en me te laten zoeken en groeien op mijn manier. En aan de andere kant gaf je me ook hele handige tools. Het werkte voor mij, deze vorm: dat ik dan de dingen die mij op dat moment bezig hielden kon inbrengen en dat we daar dan aan werkten.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Wat ik heel kenmerkend vind aan jou is dat je zo 100% aanwezig bent in het hier en nu. Ik voelde eigenlijk gelijk de verbinding vanaf het eerste contact en wist intuïtief dat het goed zat. Dat is ook gebleken in de tijd die je nu voor en met ons werkt.

Wat ik ook erg ‘Anita’ vind, is dat je heel veel ziet van een mens, een organisatie. Je kijkt echt scherp naar mensen of wat ze bezig houdt. Dat is knap. En dat met een niet aflatende energie: er helemaal zijn en dat met liefde voor je werk en je klant. Zo heb ik dat echt ervaren.” “Zo, daar bloos ik een beetje van en ben erg blij met deze feedback, want dat is wel waarom ik doe wat ik doe.” ” Ja, Ik krijg het echt van diverse kanten terug: wat een leuk mens. Oh ja, en dan je humor zonder dat het plat of ongepast wordt en je taalvaardigheid. In een woord of metafoor vang je precies wat er speelt. En als het echt nodig is kruip je in de huid van de tegenspeler in een rollenspel en gaat dan helemaal voluit. Daar heb ik zo van genoten. En het kan allemaal omdat je heel veel veiligheid biedt.

Wat ik ook bijzonder vond, en ik zie nogal wat trainers, is dat je iedereen weet te boeien in een training. Ook bij een zeer gemêleerd gezelschap. Ze hadden er echt niet allemaal zin in hoor, die eerste trainingsdag projectmanagement voor het hele bedrijf. En zowaar, op een enkeling na, vonden de collega’s het echt een leuke training. Je kunt je inleven in wat er bij hen speelt, vraagt er ook naar en je boeit ze op die manier bij de trainingsstof. Het is niet alleen ‘zenden’ of ‘een programmaatje draaien’, zelfs verre van. Ook bij de andere training – persoonlijke dynamiek, teamdynamiek en het voeren van lastige gesprekken – hoorde ik achteraf dat de deelnemers echt heel blij waren met de inhoud van de training alsook de manier waarop die werd gegeven.
Voor mij ben je ook een soort rolmodel van iemand die anderen, als ze er zelf voor open staan, echt sterker kan maken. Je geeft ondersteuning, ziet snel wat er speelt, weet iemand te bewegen en hebt aandacht voor verankering. Je weet hoe het is om met eigen kwetsbaarheid om te gaan. Ik heb deze dingen in mijn coaching on the job traject zelf ervaren en ben er echt sterker uitgekomen.”

Voor welke mensen/organisaties zou je me aanbevelen en voor welke per se niet? (Ja dat is een spannende vraag voor mij…)
“Ik zou je aanbevelen voor iedereen die echt wil groeien, of dat nu een training of een coaching betreft. En bij teams waar de verhoudingen verstoord zijn. Je krijgt het allemaal boven tafel, benoemt het respectvol en gaat het niet uit de weg.
En ik zou je dus niet aanbevelen bij iemand die zegt wel te willen groeien maar dat eigenlijk ECHT NIET wil.”

Heb je nog een tip voor me of iets wat ik niet mag vergeten, of wat je me toewenst, iets wat ik moet leren, verbeteren?
“Wat je niet mag vergeten is jezelf te blijven… echt. En wat je zou moeten leren, daar schiet me nu niks te binnen.”

Patrick Veld

Patrick Veld KleurrijkWonen(functioneel beheerder en projectleider voor ICT-projecten)
Direct betrokken bij mijn trainingen en coaching on the job (als deelnemer).

Wat vind je mijn grootste toegevoegde waarde voor jouw organisatie?
“Jouw directheid, je vragen aan ons naar het waarom van de eigen gekozen aanpak. Bij onze vragen niet meteen de oplossing te geven, maar vanuit de context en onze eigen strategie een duiding van het probleem geven.
Dat had voor mij heel veel toegevoegde waarde. Mijn alertheid en oplossend vermogen werden daarmee geprikkeld. Je nam geen genoegen met antwoorden die niet werden doordacht. Ik moest wel wakker en bij de les blijven”.

Hoe vond je dat?
“Het was absoluut niet vervelend of té spannend. Wel spannend, het houdt me alert en je steekt er wat van op.“

Wat is je het meest bij gebleven van de trainingen?
“Bij de trainingen over Projectmatig Creëren was dat inhoudelijk het projectcontract, het bewaken van de scope en de afbakening. Daar ging het nogal eens op mis. En wat mij ook heel erg is bijgebleven is dat jij de boodschap van de ander checkt en samenvattend terug geeft. Dat doe ik zelf wel eens te weinig.

Bij de training over de lastige gesprekken heb ik heel veel gehad aan de manier waarop je je kunt voorbereiden. Hoe je ook hier alert moet blijven op het doel van je gesprek en de aard van je gesprekspartner. Ik gebruik dit soort voorbereidingen nog steeds alhoewel ik het wel lastig vind om iemand te duiden in termen van Insights Discovery. Maar dat is echt een kwestie van voldoende oefenen in de praktijk.“

Wat is je het meest bijgebleven van de coaching on the job-sessies?
Het spiegelen van het beeld wat jij van mij kreeg vanuit mijn eigen verhalen. En dat te vergelijken met mijn eigen beeld. Dat was heel grappig. Goh, dat doe ik dus ook…
Wat ik daarnaast heel kenmerkend vond is dat je in een tekeningetje/beeld schemaatje duidt waar de essentie van de vraagstelling ligt, of de essentie van het werk waarbinnen de vraagstelling moet worden opgelost. Dat was zo verhelderend. Niet alleen voor jouzelf om te doorgronden waar het coachingsgesprek over moest gaan, maar ook voor mij… Oh ja.. zo zit het in elkaar. De kracht van het beeld is mij bijgebleven. Zeker om te onthouden in mijn contact naar anderen wanneer ik zelf iets wil duiden. Het helpt in het bewaren van overzicht.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Je neemt geen genoegen met “gemakkelijk er vanaf gemaakte antwoorden”. Je probeert een volledig beeld te krijgen. En wat ik ook heel kenmerkend vind: je doet je niet groter/dikker voor dan je bent en ook niet kleiner. Heel authentiek. Daarin zie ik andere adviseurs (soms begrijpelijk) zich nog wel eens groter maken. Je bent ook heel direct. Je lichaamstaal en woorden kloppen met elkaar. Je ziet jou als het ware meedenken met een verhaal van de ander en als je daar vragen bij hebt zijn ze al aangekondigd door je gezicht. Daar hou ik wel van, dit soort transparantie. En je bent ook heel transparant/helder in je antwoorden. What you see is what you get.”

Heb je nog een tip voor me of iets wat ik niet mag vergeten?
“Dat is een lastige… daar moet ik even bij nadenken. Nou, ik heb wel wat. En het is een compliment en ook een aandachtspunt: Soms – en dat gebeurt eigenlijk alleen af en toe in de grote groep – zie ik je denken bij het formuleren van jouw antwoord. En dat antwoord verpak je dan ook een beetje diplomatiek. Van mij hoeft dat niet zo. Je kunt er Rotterdams en Amsterdams er op af gaan… Ik ben meer van het Rotterdamse: zeg maar direct waar het op staat.. Wel zo snel. Dus misschien ben je soms een beetje te lief.

Oh ja, en wat je niet mag kwijtraken: die humor. Hele serieuze zaken worden dan weer met humor gelardeerd, zonder het onderwerp te bagatelliseren. Je kunt even lachen en dan weer door, de diepte in. Dat maakt het gevoelsmatig behapbaar.”

Een soort moderne hofnar die de vreselijkste dingen kan zeggen omdat er ook humor bij te pas komt?
“Daar heeft het wel veel van weg, ja.”

 Jacqueline Goossens

Mildred Hermsen KleurrijkWonen(portefeuillehouder Verhuur sociale sector en coach)

 

 

 

Zij is direct bij mijn werk binnen Kleurrijk Wonen betrokken als:

  • Adviseur van mijn opdrachtgever t.a.v. de trainingen Projectmatig Creëren (PMC)
  • Als deelnemer bij zowel de training PMC als de training “persoonlijke dynamiek, teamdynamiek en lastige gesprekken”
  • Deelnemer bij mijn coaching on the job en persoonlijke coaching.

Wat vind je mijn grootste toegevoegde waarde voor jouw organisatie of voor jou?
“Voor de organisatie heb je heel goed in beeld gebracht waar het goed gaat en waar het beter kan en daarvoor heb je echt tools aangereikt. Mensen zijn zich bewuster geworden dat ze ook een eigen aandeel hebben in ontstane situaties: we kunnen ook zelf mee sturen in plaats van het ongemak te ondergaan en zelfs onbewust te veroorzaken. Wakkerder dus.
Ikzelf ben gegroeid in mijn eigenheid te laten zijn, in het kunnen begrenzen. Ik ben ook milder geworden en houd niet meer zo veel achter: ik zeg wat ik heb te zeggen. Dat is erg fijn en geeft zelfvertrouwen. Ik kan beter op mezelf vertrouwen en bouwen.”

Wat is je het meest bij gebleven van de trainingen?
“Het waren voor mij (en ook voor mijn collega’s) hele bruikbare trainingen, je hebt erg goed ingespeeld op wat er leeft. Je blijft in contact. Ik vind je 1-op-1 sterker dan voor de groep. En wellicht heeft dat te maken met het feit dat ik met mijn eigen vragen aan de gang wil en voor mij minder relevante vragen van anderen dan ook snel zat ben. Dus het traject van een combineerde personal coaching en personal training past me veel meer.
Wat me ook is bijgebleven, is dat je een van onze medewerkers, die behoorlijk in de weerstand zat, hebt aangepakt en het storende gedrag niet hebt laten lopen. Je had het geduld nog om haar verhaal echt aan te horen, te onderzoeken. Dat had wat mij betreft iets korter gemogen omdat de andere aanwezigen hier niets mee konden.”

Wat is je het meest bijgebleven van de coaching/personal training-sessies?
“Toen ik in echt hoge nood zat en jij tegen mij zei: “Waar kan ik je mee helpen, waar moet het nu voor jou dus echt over gaan?” Heerlijk, ik moest aan de bak op een plezierige manier en er is hulp en aandacht voor mij.”

Wat kenmerkt mij als professional en als mens?
“Wat ik echt heel kenmerkend vind aan jou is dat je heel snel schakelt, je bent analytisch sterk, hebt een scherp geheugen en kijkt echt naar de leerbehoefte van mij (en in trainingssetting ook naar die van anderen). Je vat kernachtig samen en vult aan. Je weet heel goed wat er speelt in de organisatie en dat is fijn geweest voor mij.
Je reikt heel veel aan, ook als coach. Als interne bedrijfscoach heb ik ook die neiging.
Maar goed, het was dan ook een gecombineerd personal training/coachingstraject voor mij. Ik heb daar heel veel aan gehad. Je put uit heel veel verschillende bronnen, je hebt veel kennis/kunde/ervaring en invalshoeken: als projectmanager, als lijnmanager, als coach, als organisatieadviseur, als teamlid, als zelfstandige, als mens…. Dat merk je. Dat is rijk.
Je bent redelijk diep bij mij binnengekomen. Ik laat dat lastig toe, ik bescherm me normaliter om me überhaupt bloot te geven, dus dat is knap. Het was vertrouwd, er was geen ‘afstand’, het voelde gelijkwaardig. En ondanks mijn drukke agenda (“Oh jee, weer een afspraak”) was ik altijd achteraf blij dat ik een gesprek met je had gehad. Je hebt echt oog voor mij, daar waar bij mij hoge nood of ongemak zit en daarbij heb je mijn eigen leerdoelen in de gaten gehouden. Dat vond ik zo lekker…

Je hebt echt humor, ook zo’n ding! En je werkvormen zijn trefzeker en sommige ook speels. Als interne bedrijfscoach ga ik ze ook gebruiken. Je hebt een eigenheid en praat me niet naar de mond. Daar heb ik wat aan.

Wat ik ook heel kenmerkend vind is dat je heel veel energie hebt. Dat vind ik erg leuk, ik zak niet weg/dwaal niet af.”

Heb je nog een tip voor me of iets wat ik niet mag vergeten, of wat je me toewenst, iets wat ik moet leren, verbeteren?
“Dat is een lastige vraag. Ik wens vooral anderen jou als personal coach toe. En dat jij kan blijven doen waar je gelukkig van wordt. In de gesprekken heb je regelmatig aangegeven dat je een opdracht niet aanneemt die niet bij je past (jij als vegetariër 😉 in het verleden gevraagd voor het projectmanagement van het bouwen van een slachterij). Blijf dit verhaal delen. Ik heb er veel aan gehad.”

Reacties zijn gesloten.