Nieuw en spannend gedragsrepertoire

In januari heb ik met teamleiders en managers mogen werken die in hun persoonlijk leiderschap wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze keer waren het managers en teamleiders in de zorg. Het weten waar je als leider een groeistap hebt te maken is een eerste mijlpaal, het voelen van nieuw gedragsrepertoire en er vervolgens werkelijk naar handelen is een tweede en derde.

Ik heb de eer gehad om met 30 man te werken in een serie korte coachingssessies tijdens een leiderschapstraject. Het doel was om ze te raken op het in beweging komen en op het inzetten van voor hun aanvullend constructief gedrag. Dat vergt moed van hun kant (blootleggen van waar het werkelijk over gaat en dat inzetten) en scherpte en snelheid van mijn kant (waar gaat het in essentie over, hoe laat ik ze tijdens de sessies met mij ‘snel en geloofwaardig zaken doen’). Ik heb met diverse werkvormen gewerkt, waaronder opstellingenwerk, het lijf en de dans (Argentijnse tango).

De feedback achteraf was ontroerend; ik kreeg er tranen van in de ogen en was dankbaar voor de oogst die mijn deelnemers hebben meegenomen. Ik heb er vertrouwen in dat ze voldoende zijn geraakt om in het werk ander gedrag te laten zien.

2 kleine quotes die dat in mijn ogen onderstrepen:

“Er is een zware deken van me afgevallen, ik ben vrijer om te handelen naar wat en hoe ik het wil. Dit is een van mijn mooiste cadeaus aan levenslessen”

en

“ik mag veel meer zichtbaar worden en ook mijn mannelijke energie in zetten, echt er is geen man overboord”.

Ik heb de man van de laatste quote na de sessies met hem direct een liedje toegestuurd. Dat ging over het inzetten van deze energie (Artiest: Right said Fred met het liedje: ‘I‘m too sexy….’) Het is een vette discostamper uit begin jaren ‘90 waar de hoofdpersoon in de videoclip zich ongegeneerd laat zien en daarvan geniet. Deze coachee zei aan het eind van de meerdaagse training: “kun je me even bellen op dit nummer?” Ik belde dat nummer… En ja hoor, een herkenbare ringtone ging af: “I’m too sexy for my shirt.. too sexy for my shirt, too sexy it hurts….” Ontroerend en hilarisch. Hij werd uiteraard veel gebeld die dag! Zijn studiegenoten gaven mij terug dat hij veel zichtbaarder, krachtiger en ‘lichter’ was geworden tijdens deze dagen. Fijn om daar een (“sexy”) steentje aan te hebben bijgedragen.

Reacties zijn gesloten.