Onlangs ben ik naar een workshop geweest over het werken met dromen en de relatie met Insights Discovery (door Sandra Verbeek). De volgende stelling is me erg bijgebleven: “alles wat je droomt ben jij ook zelf” (als boodschap, als waarschuwing, als iets waar je het liever niet over hebt maar wel aandacht nodig heeft, of hetgeen je ontkent terwijl het er wel is). Dromen gaan dus een vorm van de zelfcensuur en controle voorbij, want het deel van onze hersenen dat daarvoor zorgt is veel minder actief. Andere delen zijn juist veel actiever: die generen juist de beelden, de symbolen/archetypen en fantasieën. Maar, als je die stelling volgt, zijn deze beelden (en in mijn geval naast kleurige beelden ook geuren en geluid/muziekfragmenten) juist wel geworteld vanuit wat we werkelijk hebben te doen met ook onze schaduwkanten en schaamte. (Hoezo bedrog, het wordt alleen overschaduwd door hetgeen we wel zien/willen zien.)
Een andere stelling was: “dromen helpen antwoorden te vinden op vragen waar je met denken niet uitkomt”. Dromen zijn een ingang tot de ziel, de verbinding met het geheel.
Toen ik flarden van dromen met collega Insights practitioners onderzocht op welke associaties en gevoelens deze opriepen, kwam ik (en ook zij) weer akelig dicht bij dingen die je wel van jezelf weet, maar liever wegstopt. En er zat ook wijsheid in. Opvallend is hoe gemakkelijk je met elkaar de diepte ingaat en hoe impactvol dromen zijn.
Kortom, er ligt weer een pennetje en papier op mijn nachtkastje en ik ben een paar werkvormen voor dromenonderzoek rijker. Niet als expert, wel als mens.