Sturing op afstand…

Als manager/teamleider is het handig om jezelf door en door te kennen en te weten wat je impact is zonder dat je nog een woord hebt gezegd. Juist als het gaat om sturing op afstand, waartoe we toch in coronatijd zijn veroordeeld. De mate van effect en lol worden daardoor wel ingekleurd.

Want ook op afstand zijn non-verbale signalen of juist het gebrek aan contact waarneembaar. Wat anderen al lang aan je merkten, wat jouw lijf en gezicht al lang vertelden maar jouw mond nog niet zei. Dat geldt offline en online. Niet iedereen is zich bewust van wat merkbaar is, als het aankomt op jouw manier van leidinggeven, volgen, contact met de ander al of niet onder stress. Ook achter een scherm en op afstand heb je net iets anders te sturen: meer aandacht te geven aan het werkelijke oprechte contact, het afstemmen en een heldere congruente communicatie (mond en lijf zeggen hetzelfde). Open deur? Jazeker, maar niet iedereen loopt door die deur, blijkt. We snappen het wel, maar doen het niet…

Ik gebruik in mijn coaching en leiderschapstrajecten onder andere werkvormen uit lichaamswerk, de theater- en danswereld (Argentijnse tango). Juist om het bewustzijn op het niet gezegde maar wel waarneembare gevoelsmatig te vergroten en de ongewenste impact te verkleinen. Want zowel in 2D en 3D is daarin veel waarneembaar.

In mijn tangoworkshops (waarbij deelnemers niet hoeven te kunnen dansen, maar wel lopen) heb ik de directe aanraking vervangen door 2 meter lange lichte stokken tussen de danspartners. Sturing op afstand dus, nu via (diverse soorten) stokken in plaats van sturing via Zoom/MS Teams. Maar de analogie lijkt ver door te voeren als het gaat om impact.

Wat blijkt: niet de pantoffels maar wel de impact van iemands lichaamstaal (inclusief het schijnbaar subtiele en hetgeen ‘dat toch niet opvalt’) is wel degelijk merkbaar/voelbaar, ook al zit er een medium tussen. Een gevoelsmatige eyeopener voor deelnemende managers. Toch handig om te weten en een alternatief repertoire aan te kunnen boren als dat nodig is (na wat oefenen met stokken, lijf en mond).

Reacties zijn gesloten.