Effect sorteren in spannende projecten

Hoe meer een project voor de buitenwereld in de kijker staat, des te grotere de druk op de opdrachtgever en daarmee op hun projectleiders en projectteams. Met als risico dat deze mensen vanuit hun loyaliteit aan het project en structureel overwerken kunnen omvallen. Zeker als ze vanuit hun rol het vak projectmanagement nog niet stevig in de vingers hebben. Dan helpt het als je het spel goed kan spelen en jezelf goed kent: vanuit een aangescherpt bewustzijn op en oefenen met taal, tools en eigen gedrag. Ontwikkeling dus op de harde en de zachte kant van het vak. Of je nu projectmanager, projectteamlid of contractpartner bent voor de externe opdrachtgever.

Bij diverse klanten verzorg ik leer-werktrajecten op het gebied van projectmanagement: met training, intervisie en coaching on-the-job. Het gaat voornamelijk om projectleiders, project-medewerkers en projectondersteuners die al een tijdje in deze rol opereren, maar een gedegen opleiding kunnen gebruiken gezien hun ambities en de dagelijkse worstelingen in of ‘aan de rand’ van hun projecten.

Inmiddels zijn een aantal leergangen afgerond. Ja, het was spannend voor ze en ja, ze hebben stappen gezet. Opgeluchte gezichten, want ze herkennen weeffouten in hun projecten en kunnen daar inmiddels op acteren. Met bibbers, vallen en opstaan. Maar het gebeurt en de omgeving (waaronder opdrachtgevers) merkt de impact. Intervisies helpen om het geleerde te borgen en als ‘levend instrument’ aangescherpt wakker te blijven.

Een paar mooie uitspraken tijdens zo’n leerwerktraject:

“Lastige gesprekken bestaan alleen nog maar in mijn hoofd… Ik durf ze voortaan aan te gaan en ze hebben nog effect ook”. “Ik zet mijn opdrachtgever veel meer in stelling”.

“Mijn opdrachtgever moest even wennen, maar het wordt wel duidelijk zo en we maken meters”.

“Mijn God, als ik dit eerder had geweten…..”.

Reacties zijn gesloten.