Groeisprong

Eind 2018 kreeg ik vragen van een van mijn opdrachtgevers (uit de zorg). Vragen in de geest van: ‘Help ons mee met de ontwikkeling van onze teamleiders zodat ze gelukkig blijven in hun werk, niet omvallen of weggaan. De werkdruk liegt er –in de hele branche- tenslotte niet om. Het is zaak dat onze mensen duurzaam en blij kunnen blijven werken en zodanig leidinggeven zonder zichzelf of anderen op te branden’.

De meeste teamleiders hadden voor zichzelf wel een idee waar voor hun de schoen wringt. Het gaat dan  bijvoorbeeld over: “Ik kan het werk niet aan mijn team overlaten en dat put me uit”, “Ik heb een medewerker waarvan ik geen idee heb wat ik ermee aan moet”, “Ben ik een keer helder, schiet iedereen op de kast”, “Ik vind confrontaties vervelend, ik ben toch afhankelijk van ze”, “Mijn manager drukt me van alles door de strot en pikt geen ‘Nee'”, “Pas achteraf komt het bij me op wat ik had moeten doen en zeggen en dan is het moment weer voorbij…”.

Ca. 40 van deze teamleiders hebben met mij gewerkt. De focus lag op vragen als hierboven. De rode draad: ‘Waarin wil ik als leider effectiever zijn? Wat is mijn directe impact en welk gedrag roep ik bij de ander automatisch op. Is dit wat ik wil? Wat doe ik mezelf en/of mijn mensen aan als ik gewoon doorga?’

Ik liet ze ‘via het lijf’ ervaren waar hun ‘persoonlijke knoop’ zat en hoe de groeisprong er uit zou kunnen zien en voelen. Ik zet daarbij de pet van coach, trainer, trainingsacteur en danseres op.

Mijn deelnemers ondergingen maatwerk oefeningen uit de Argentijnse tango en theaterwereld (nee, je hoeft niet te kunnen dansen of acteren). Ze reflecteerden op hun gedrag(patronen), kregen en gaven feedback, onderzochten overeenkomsten met de werkvloer en experimenteerden met nieuw/ onwennig gedrag. Naast heel veel plezier en sprankeling, leverde deze workshops geraaktheid en doorvoelde inzichten op, ook als ze zelf even niet aan de bak waren maar een andere deelnemer zagen werken.

“Dus dit staat me te doen…ja, spannend, maar ik kan er wel degelijk wat mee…”

Ondertussen werk ik al weer 5 jaar met deze opdrachtgever in leiderschapstrajecten en persoonlijke coachingsvraagstukken. Zij zien dat hun leiders na mijn workshops authentieker en krachtiger met hun dilemma’s, leiderschaps- en samenwerkingsvraagstukken omgaan. Met een fors aangescherpt zelfbewustzijn, meer lef, eigenheid. Daarmee zorgen ze effectiever voor zichzelf en anderen. Ik zie die groei ook, omdat ik, op verzoek van deze leiders, op verschillende momenten in het jaar met ze werk. Dan ontmoet ik echt ‘andere mensen’.

Als je je professionals vraagt om te leiden, dan is het een groot geschenk om ze spannend gedragsrepertoire in een veilige omgeving te laten onderzoeken en doorvoelen. Het is niet alleen een cadeau voor hun, ook voor de organisatie zelf is het een geschenk: blije teamleiders, blije teams en goed werk!

Reacties zijn gesloten.