Projectmatig Creëren (PMC) en Scrummen

Komende tijd geef ik weer een serie trainingen op het gebied van Projectmatig Creëren. Dit keer voor een organisatie die veel met ICT-producten werkt t.b.v. maatwerk marketing voor grote bedrijven. De methode Scrummen (een term uit het rugby: kort overleg voordat het spel begint) komt daarin ook zijdelings voorbij. Scrummen pas je toe, daar waar het op te leveren resultaat nog niet zo bekend is. PMC en scrum hoeven elkaar zeker niet te bijten. Daar is een mooi artikel over geschreven.

Je moet echter wel weten wanneer je welke methode toepast en Scrummen kan (afgestemd) ook naast PMC bestaan. Scrummen vergelijk ik weleens met: je hebt geen idee hoe je je eigen nieuwbouwhuis eruit wil laten zien, dus ontwerp en bouw je eerst met experts en de gezinsleden de keuken, je richt ‘m helemaal in en voorziet het van allerlei spulletjes zodat je kunt koken. En daarna doe je hetzelfde met de badkamer, vervolgens de woonkamer en de slaapkamers. Werkende weg ontdek je dat een verbinding tussen deze ruimten en een wc en schoonmaakkast ook wel handig is. En dat er een “totaal beeld” moet komen, het geheel aan moet sluiten op de straat en een garage ook gewenst is, etc. Dus dat huis komt er wel en dat allemaal in korte ‘sprints’, waarbij zowel inhoudelijke experts alsook de ‘product-owners’ (degene die iets moet met het eindresultaat) intensief bij diverse op te leveren deelresultaten zijn betrokken. Deze manier kan werken, zeker met ICT-achtige producten, of producten waarin gemakkelijk met volgorde of positie geschoven kan worden zonder onderlinge verbindingen teniet te doen (flexibiliteit), of waar het samen richting zoeken en draagvlak voorop staat.

Maar weet wel voor wat voor type opgaven je Scrummen inzet en waar niet en hoe zich dat verhoudt tot het ‘traditionele projectenwerk’ en het eigen verdienmodel. Want soms is het fijner om eerst het huis te ontwerpen, dan te bouwen en dan in te richten. Maatwerk dus per opgave.

Ook al heb ik het nodige over Scrummen gelezen, ik ben geen ‘Scrummaster’ en kijk dus uit naar de ervaringen van mijn klanten met deze methode. Wordt vervolgd dus… en misschien ga ik zelf wel op cursus als de vlam echt overslaat. Voorlopig is er bij mij een waakvlam: alert, zeker niet afwijzend, maar een grote fik is anders.

 

Reacties zijn gesloten.